Historisch record op kans ziekte van Lyme verwacht in 2016

De week van de teek 2016 staat weer voor de deur. Een week waarin aandacht voor de teek net even wat groter is dan normaal. Een teek is maar een klein beestje, maar kan een hoop narigheid met zich meebrengen. Omdat het tekenseizoen ook weer begint, is een stukje extra bewustwording extra belangrijk. De week wordt georganiseerd door een groot aantal samenwerkende organisaties waaronder Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, GGD en Wageningen University.

Meer tekenbeten dan voorgaande jaren

Dit voorjaar worden er meer tekenbeten verwacht dan in voorgaande jaren. Afgelopen winter was erg zacht, waardoor de meeste teken de winter hebben kunnen overleven. Eigenlijk is het tekenseizoen nooit afgelopen. Ook gedurende de wintermaanden zijn er constant meldingen van tekenbeten binnengekomen op tekenradar. In de komende dagen zal de tekenverwachting van middelmatig tot zeer hoog stijgen. Extra aandacht voor teken is dus absoluut niet overbodig.

week-van-de-teek-vergelijking

Toenemende groei van het aantal tekenbeten

Vanaf 1995 zijn er ieder jaar meer tekenbeten gemeld dan in de jaren daarvoor. Met het aantal tekenbeten, groeit ook het aantal besmettingen met de Borrelia bacterie. De Borrelia bacterie wordt verspreid door teken en is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Bij ongeveer één op de vijf tekenbeten, is er sprake van een Borrelia besmetting. Soms zichtbaar door een rode ring op de huid, maar soms pas na maanden opgemerkt.
Wanneer de bacterie snel wordt ontdekt is Lyme goed behandelbaar met antibiotica. Helaas verschillen de verschijnselen van Lyme van patiënt tot patiënt, waardoor Lyme vaak pas in een laat stadium wordt aangetoond. Wanneer de bacterie langer in het lichaam aanwezig is, heeft de bacterie de tijd om zich dieper in de cellen te nestelen. Hierdoor heeft een antibiotica kuur geen invloed meer en vanaf dat moment zal er sprake zijn van chronisch Lyme. Een geneesmiddel voor chronisch Lyme is er op dit moment niet.

 

Oorzaak groei aantal tekenbeten

Wat de precieze oorzaak is van de groei van het aantal tekenbeten is moeilijk om te zeggen. De meest waarschijnlijke oorzaak van de toename is een groter aantal teken. Door toenemende temperaturen is het klimaat voor de teek optimaler geworden. Meer teken overleven de winters en in het voorjaar zijn de omstandigheden optimaler voor voortplanting. Behalve een groei van het aantal teken, zouden er nog een aantal extra oorzaken kunnen zijn van de groei van het aantal tekenbeten.

  • Meer teken zijn besmet met de Borrelia bacterie. Hoewel het niet zeker is, zou het zo kunnen zijn dat er een groter percentage teken de Borrelia bacterie met zich meedraagt. Hierdoor wordt de kans op besmetting groter.
  • Meer de natuur in. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat meer mensen in Nederland kiezen voor het buitenleven. De voordelen van frisse lucht en de natuur staan de afgelopen jaren steeds meer in de aandacht, samen met de nadelen van lange dagen achter een bureau. Hierdoor zou de populariteit van buitenleven kunnen toenemen, waardoor het risico op een tekenbeek ook toeneemt.

Lopen-voor-Lyme-300x267

Aandacht voor de ziekte van lyme groeit

Hoewel vrijwel iedereen de ziekte van Lyme kent, weet vrijwel niemand iets over welke impact deze ziekte op het leven kan hebben. Om mensen zich hier meer bewust van te maken en om geld op te halen voor de behandeling van mensen met chronisch Lyme, is lopen voor Lyme in het leven geroepen. Een evenement gehouden op 9 April bij het Henschotermeer te Woudenberg.

Gedurende een volle dag zullen wandelaars en hardlopers hier aandacht vragen voor patiënten met chronisch Lyme. Het opgehaalde sponsorgeld zal voor 100% gaan naar de behandeling van patiënten met chronisch Lyme. Iets wat door de meeste verzekeringen in Nederland nog niet wordt vergoed.

 

 

 

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Aandacht voor teken, betekend ook meer tekenbeten willen voorkomen. Wanneer u naar buiten gaat, zowel naar het bos als in de tuin, is het altijd aan te raden om na afloop goed uw lichaam te controleren op teken. Vooral op de wat warmere plekken (oksels, liezen, achter de oren) is het belangrijk om op deze geniepige beestjes te controleren.

Gebruik een spiegeltje om ook plaatsen te controleren die u moeilijk kunt zien.

Systematisch controleren betekent:16965-a-female-amblyomma-tick-on-a-blade-of-grass-pv

– Dat u uzelf na een verblijf in het groen altijd controleert, zo snel mogelijk na het werk, uiterlijk dezelfde avond;

– Dat u dat steeds op dezelfde manier doet;

– Dat u alle kledingstukken en uw hele lichaam controleert.

Door uzelf elke keer op dezelfde manier te controleren, vergeet u geen plekjes en spoort u zoveel mogelijk teken op. Vooral de nimfen zijn heel klein, formaat maanzaadje, en moeilijk te vinden. Om de controle ongestoord te doen, is het belangrijk dat u zich kunt terugtrekken op een rustige plek met voldoende ruimte en met veel licht.

Daarnaast kunt u bij het naar buiten gaan, tekenwerende kleding dragen. Lange mouwen zijn altijd al verstandiger dan korte mouwen. Hoe meer de huid bedekt is, hoe beter u beschermd bent tegen een tekenbeet. Huidplekken die hierna nog steeds zichtbaar zijn, kunt u insmeren met een anti tekenspray of een insectenwerend middel met DEET. Ook teken houden niet van dit spulletje en zullen daardoor minder snel bijten.

Naast een tekenbeet vermijden door het dragen van bedekkende of tekenwerende kleding, kunt u ook zoveel mogelijk op de verharde paden blijven en het hoge gras vermijden.

 

Toch gebeten door een teek?

Wanneer u onverhoopt toch bent gebeten door een teek, verwijdert u de teek zo snel mogelijk. Door de teek met een pincet zo dicht mogelijk op de huid vast te pakken en hem er in één rechte beweging uit te trekken. Een bezoek aan de huisarts is verstandig als:

  • Indien de teek al langer dan 24 uur op uw huid zit. Overleg met de huisarts of behandeling gewenst is.
  • Als u de teek binnen 24 uur heeft weggehaald is het nog steeds raadzaam de huisarts te raadplegen. De kans op de ziekte van Lyme is klein wanneer een teek binnen 24 uur op de goede manier verwijderd wordt, maar het is niet onmogelijk.
  • Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent?

De week van de teek zal plaatsvinden van 11 t/m 17 april 2016. Misschien niet het meest leuke onderwerp om je mee bezig te houden, maar helaas wel heel erg nodig.

 

WEEK-VAN-DE-TEEK-2016