Rhipicephalus Sanguineus / Hondenteek

De teeksoort Rhipicephalus Sanguineus wordt ook wel hondenteek genoemd en komt vrij frequent voor in Zuid-Europese landen rond de Middellandse Zee. Vooral in Spanje, Frankrijk en Italië worden er regelmatig mensen gebeten door dit bruine diertje, die de ziekte Fièvre Boutonneuse kan verspreiden.

Waar is de hondenteek te vinden?

Deze teeksoort leeft in landen met een warm klimaat in ieder continent en dus ook in Europa, waar de Rhipicephalus Sanguineus zich vooral in landen rond de Middellandse zee voortbeweegt.
De hondenteek houdt van warme en vochtige plekjes en heeft een voorkeur voor het verblijf op knaagdieren, antilopen, vee of huisdieren. Deze teeksoort wordt daarom ook wel de hondenteek genoemd. Hoewel dieren vaak het slachtoffer zijn van deze teek, kunnen ook mensen er door gebeten worden. Deze teeksoort kan namelijk ook in de natuur of in huizen overleven.

Teekziekte Fièvre Boutonneuse

De Rhipicephalus Sanguineus brengt de ziekte Fièvre Boutonneuse over. Het eerste zichtbare symptoom van deze ziekte is een zweertje met een zwart korstje en een rode verkleuring van de huid na een tekenbeet. Dit kan gespaard gaan met opgezwollen lymfeklieren. Hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn kunnen optreden en ook een verlaging van de bloeddruk kan het gevolg zijn van de besmetting. Soms ontstaan er ook neurologische afwijkingen en een verstoring van de nierfunctie. Ongeveer vijf tot zeven dagen na de beet  van de hondenteek ontstaan er koude rillingen en koorts, die enkele dagen tot twee weken aanhouden. Ook ontstaan er na vijf dagen rode plekjes over het hele lichaam. Er bestaat geen vaccinatie tegen deze ziekte. Meestal wordt er een antibioticakuur voorgeschreven om Fièvre Boutonneuse te behandelen.

Bestel direct op onze webshop
Al onze producten zijn direct online te bestellen op onze webshop.

Vragen? Bel of mail ons
Vragen over uw bestelling, vrijblijvend kennismaken of direct een offerte? Bel of mail ons gerust.

088 – 434 9900 Ma-Vr: van 8:30 tot 17:00