Anti-Teek
Kwalitatieve buitenkleding
NEN-8333 normering
Unieke impregnatie
Alles voor jouw avontuur
Gratis verzending vanaf €35,- & retour
middensectie-cat-1

Teken bestrijden? Rovince is uw expert

Wetenschappers hebben kort geleden nog geconstateerd dat het niet mogelijk is teken te bestrijden in heel Nederland. Een tekenbeet kan grote gevolgen hebben, zoals de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan blijvende sporen achterlaten op de gezondheid van mensen. Hierdoor is het erg belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, want dan kunt u succesvol teken bestrijden. Het is echter niet mogelijk om uzelf tegen volledig voor de ziekte van Lyme in te enten om teken te bestrijden. Daarom is het belangrijk dat u uzelf beschermt tegen teken op het moment dat u naar een plek gaat dat teekgevoelig is. Teken bestrijden kan onder andere met: teekwerende kleding en DEET.

 

Wanneer moet ik teken bestrijden?

U bent bij meerdere activiteiten teekgevoelig dan u denkt. Op dat moment bent u dan ook niet bezig met teken bestrijden. U bent al teekgevoelig wanneer u aan het wandelen, vissen, tuinieren en geocachen bent. Dit is bij veel mensen echter niet bekend. Hierdoor worden er vaak geen preventieve maatregelen genomen met betrekking tot teken bestrijden, terwijl ze wel degelijk een risico lopen. Enkele beroepen dragen ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee, zoals hovenier en boswachter. Mensen met dit beroep worden regelmatig blootgesteld aan een omgeving met veel teken. Teken komen namelijk vaak voor in parken, bossen, struiken en andere natuurgebieden. Het is daarom belangrijk dat u uit preventie uzelf beschermt tegen teken in deze gebieden door teken te bestrijdende middelen te dragen. Bedek daarom lichaam goed met behulp van teekwerende kleding. Ook doet u er verstandig aan de onbedekte delen van uw lichaam in te smeren met insectenmiddelen die DEET bevatten. Het wordt sowieso aangeraden om uzelf regelmatig te controleren op tekenbeten als u in een natuurgebied bent geweest. Het is namelijk zo dat des te langer de teek wordt meegedragen, des te heviger de gevolgen zijn. De ziektes die teken meedragen, nestelen zich namelijk in jouw lichaam.

U bent toch gebeten…

Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen met betrekking tot teken bestrijden, bent u toch door een teek gebeten. Hoe past u het teken bestrijden dan toe? Het is allereerst belangrijk te weten wanneer u bent gebeten. Als u een aantal weken na de beet een rode plek hebt zien ontstaan, dient u naar de dokter te gaan. Als het teken bestrijden goed verlopen is, maar u twijfelt, dan doet u er alsnog verstandig aan om langs uw dokter te gaan. Een rode kring kan uiteindelijk resulteren in de Ziekte van Lyme. Dit is goed te genezen met medicijnen wanneer u op tijd naar de dokter gaat. Daarom wordt er altijd aangeraden om bij twijfel de dokter te raadplegen.

De teek is verwijderbaar met een speciaal pincet. Haal de teek voorzichtig uit uw huid. Druk de teek daarbij niet plat. Als u de teek heeft verwijderd, is het belangrijk uw huid goed te ontsmetten. Doe dit niet vooraf, want dan heeft de bestrijding van teken geen effect en is de kans groter dat er ziektes worden overgedragen. Let goed bij het verwijderen van de teek. De teek dient namelijk in zijn geheel te worden verwijderd, want anders kan kunnen er nog ziekteverwekkers over worden gebracht. Controleer de plek na verwijdering daarom goed.

rovince-content-vierkant-6

Met teken bestrijden voorkom onzekerheid

Als u het niet vertrouwd of er niet zeker van bent of de teek wel helemaal is verwijderd, laat de plek dan controleren door uw dokter. Er kunnen namelijk kleine deeltjes blijven zitten die in sommige gevallen niet met het blote oog zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een pootje van een larve of nimf. Deze zijn nog erg klein, omdat de teek zich dan in het beginstadium van het leven bevindt. Echter kan een (onderdeel van) een nimf al ernstige ziektes verwekken bij mensen. Sterker nog, nimfen brengen de meeste ziektes over. In dit groeistadium zijn teken namelijk nog erg klein en vallen daardoor niet op. Hierdoor blijft de teek langer zitten, waardoor ze voldoende tijd hebben om een volledige bloedmaaltijd te nuttigen. Ondanks dat een teek in het larvenstadium nog geen bloedmaaltijd heeft genuttigd, kunnen ze wel ziektes overbrengen. De larven, die net uit het ei komen, zijn namelijk al in staat om de Borrelia bacteriën Miyamotoi en Afzelii over te dragen op mensen én dieren.