Let op in de Week van de Teek: voorkom een beet!

Het is de schrik van menig mens: een rode vlek of ring op de huid. Het zal toch niet de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet zijn? De Week van de Teek (van 3 t/m 7 april) maakt ons bewust van de risico’s van een tekenbeet. En dat is nodig ook, want het aantal tekenbeten neemt jaarlijks met ongeveer 10% toe en ligt inmiddels al rond de 1,3 miljoen. Zolang de aarde verder opwarmt, zet deze trend zich door, want de teek zit er graag warmpjes bij. Wil je weten hoe je de kans op een tekenbeet verkleint en hoe je na zo’n beet het beste kunt handelen?

 

week-van-de-teek-2017De eerste tekenbeten van dit jaar zijn alweer gemeld op www.tekenradar.nl. Omdat deze spinachtig beestjes pas vanaf 7°C goed gedijen, zal het aantal meldingen de komende weken snel toenemen. De meeste tekenbeten komen voor van maart t/m oktober, met een piek in juni en juli. Wandelt u veel in de natuur? Wees dan extra alert op tekenbeten. We beantwoorden de volgende belangrijke vragen:

 • wat is het gevaar van een teek?
 • waar is het risico op een tekenbeet het grootst?
 • hoe weet u of u de ziekte van Lyme heeft?
 • hoe verkleint u de kans op de ziekte van Lyme?
 • wat is het risico van hersenvliesontsteking na een tekenbeet?

 

Wat is het gevaar van een teek?

Een teek kan tientallen verschillende ziekteverwekkers bij zich dragen. Daarom is hij ook gevaarlijk wanneer hij is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt: de Borrelia burgdorferi. Wanneer u wordt gebeten door een teek die deze bacterie bij zich draagt, kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Bijna 20% van alle teken is met deze bacterie besmet. Na een tekenbeet krijgt ongeveer 2% van de slachtoffers de ziekte van Lyme. In Nederland zijn dat om en nabij de 25.000 mensen per jaar.

Omdat een tekenbeet meestal pijnloos is, merk je hem pas op wanneer het eerste symptoom van Lyme zich voordoet: een uitbreidende rode kring of vlek rond de plek van de beet. Een teek zuigt zich na de beet vol met bloed en blijft voor dit doel soms uren of zelfs dagen ongemerkt op uw huid zitten. De de bacterie Borrelia burgdorferi kan dan al direct overdragen worden, dit is dus niet afhankelijk van hoe lang de teek zich al op de huid bevindt. Let er wel op dat een rode kring niet altijd voor komt. Zo meldt het Radboud UMC dat een rode kring bij ongeveer 80% van de gevallen aanwezig is.

 

Waar is het risico op een tekenbeet het grootst?

Teken lijken op kleine platte spinnetjes en leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze komen het meeste voor in hoog (schaduwrijk) gras of tussen dode bladeren (in het mos) bij bomen of struiken. Een teek kan vanuit een boom, struik of hoog gras op passerende dieren of mensen overstappen. Dat teken uit bomen vallen of springen is een fabeltje.

In Gelderland worden de meeste tekenbeten gemeld: meer dan 20% van de ongeveer 10.000 meldingen komen uit deze provincie. De kans op een tekenbeet per inwoner is het grootst in Drenthe.

Eenmaal overgestapt op uw lichaam nestelt een teek zich daar graag op warme, vochtige plaatsen zoals oksels, liezen, knieholtes en achter de oren. Maar hij kruipt ook graag naar de rand van uw ondergoed, uw bilspleet of de haargrens in uw nek.

 

 Hoe weet u of u de ziekte van Lyme heeft?

De eerste symptomen van Lyme zijn:

 • de rode ring/vlek rond de tekenbeet (de zogenoemde erythema migrans)
 • hoofdpijn
 • stijve nek
 • koorts
 • spierpijn

Deze ‘griepachtige’ klachten ontstaan meestal binnen enkele dagen of weken na de tekenbeet, maar kunnen zich ook pas na drie maanden voordoen of geheel uitblijven. De rode ring of vlek wordt eerst groter en verdwijnt daarna weer. Sommige mensen raken besmet met Lyme zonder deze ring of vlek ooit te hebben gezien.

In een later stadium van de ziekte kunnen ergere symptomen ontstaan. De bacterie richt dan schade aan de huid, het zenuwstelsel, het hart of de gewrichten aan. Hierbij ontstaan chronische klachten zoals:

 • zenuwpijn en zenuwuitval (zoals pijn of krachtsvermindering aan een arm of been of een verlamming van de gezichtsspieren)
 • gewrichtsklachten
 • huidaandoeningen
 • hartritmestoringen

Welke Lyme-patiënt precies welke klachten krijgt, verschilt van persoon tot persoon en hangt ook af van het moment van diagnose en behandeling. De ziekte is goed te behandelen met antibiotica, maar hoe later de ziekte wordt ontdekt, hoe kleiner de kans op volledig herstel. Hoewel Lyme op zichzelf niet dodelijk is, kan de patiënt als gevolg van de symptomen wel overlijden. Het is daarom heel belangrijk om een besmettelijke tekenbeet tijdig te ontdekken en behandelen.

 Original Title: BullsEye_0070.jpgHoe verkleint u de kans op de ziekte van Lyme?

Om de kans op de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet zo klein mogelijk te maken, moet u:

 • uw huid goed afschermen

Gaat u in de natuur wandelen? Dek uw huid dan zo volledig mogelijk af; trek een lange broek en bovenkleding met lange mouwen aan, stop uw broekspijpen in uw sokken en draag een hoofddeksel dat ook de nek afschermt.

 • teekwerende kleding dragen

Voor een nog effectievere preventie van tekenbeten kunt u teekwerende kleding dragen. In deze kleding zit een werkzame stof die een teek verlamt, waardoor deze direct van uw kleding afvalt.

 • uw huid insmeren met DEET

DEET is een insectwerend middel dat de geursensoren van insecten zoals teken in de war stuurt, zodat die u niet meer kunnen ruiken en bijten. Dit middel heeft nauwelijks bijwerkingen en is in verschillende varianten (als spray of gel) verkrijgbaar. Met de spray kunt u ook uw kleding in plaats van uw huid inspuiten.

 •  uw lichaam na een wandeling in de natuur op teken controleren

Doe dit heel zorgvuldig, want zolang een teek zich nog niet heeft volgezogen met bloed is hij slechts enkele millimeters groot. Gebruik indien nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer de vochtige en warme plaatsen waar teken graag bivakkeren extra goed, zoals het gebied rond uw haargrens, uw oksels, uw liezen en uw knieholtes.

 • een eventuele teek op de juiste manier verwijderen

Pak de teek met een tekentang of een puntig pincet bij zijn kop vast en trek hem daarna zo rechtstandig mogelijk uit uw huid. Een kleine, platte teek die nog maar net in uw huid zit kunt u ook met uw nagels uit uw huid trekken. Verwijder de teek direct na ontdekking. Schrijf de datum en plek van de tekenbeet op.

 • bij een symptoom van Lyme direct naar de huisarts gaan.

Ga direct naar uw huisarts wanneer u een groter wordende rode kring of vlek op uw huid waarneemt. Doe dit ook wanneer u binnen enkele weken na de ontdekking van een teek griepachtige klachten (zoals koorts, spierpijn en gewrichtspijn) krijgt.

Waarom verdient de ziekte van Lyme meer aandacht?week-van-de-teek-2017-1

De symptomen van Lyme komen bij veel andere ziekten en stoornissen voor. Dit maakt een snelle en accurate diagnose van deze ziekte moeilijk. Er is nog veel onderzoek nodig om de meest specifieke kenmerken en (combinatie van) symptomen tijdig en adequaat vast te kunnen stellen. Hetzelfde geldt voor de behandeling van deze ziekte.

Het is bijzonder wrang dat sommige patiënten met Lyme naast hun gezondheidsproblemen ook nog eens in financiële problemen raken, omdat ze hun ziektekosten en inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid niet of onvoldoende vergoed krijgen. Sommige verzekeraars keren niet uit zolang een eenduidige medische diagnose ontbreekt. De volgende blogs illustreren de ellende die mensen met de ziekte van Lyme door moeten maken:

Wat is het risico van hersenvliesontsteking na een tekenbeet?

Behalve met het Borrelia-virus, dat Lyme veroorzaakt, kunnen teken ook besmet zijn met het Tick-borne encephalitis (TBE-)virus. Dit virus kan hersen(vlies)ontsteking veroorzaken. In het voorjaar van 2016 dook het TBE-virus voor het eerst in Nederland op. Tot nu toe is er maar van één TBE-patiënt bekend dat die het virus in Nederland heeft opgelopen. Het staat vast dat het TBE-virus – net zoals Borrelia – door tekenbeten wordt overgebracht. Gelukkig zijn er maar erg weinig teken die het TBE-virus bij zich dragen. Het risico op hersenvliesontsteking na een tekenbeet is in Nederland heel klein. In sommige Midden- en Oost-Europese en Aziatische landen is dit risico aanmerkelijk groter. Voor die landen geldt (afhankelijk van het gebied en de verblijfsduur) een vaccinatie-advies.

Bestel direct op onze webshop
Al onze producten zijn direct online te bestellen op onze webshop.

Vragen? Bel of mail ons
Vragen over uw bestelling, vrijblijvend kennismaken of direct een offerte? Bel of mail ons gerust.

088 – 434 9900 Ma-Vr: van 8:30 tot 17:00

Kennismakingsaanbieding: Gratis Rovince sokken
Wij bieden de bezoekers van onze website nu de unieke kans om geheel kosteloos kennis te laten maken met Rovince.
Voor de eerste 100 bezoekers stellen wij een paar gratis Rovince sokken twv 19,95 ter beschikking.

Claim nu uw gratis Rovince sokken.